Forskjellen på “da” og “når”

Mange synes det er vanskelig å skille mellom da og når. Her gjør både utlendinger som lærer norsk feil – og nordmenn selv. Tendensen blant nordmenn som snakker feil, er at de bruker når for mye. De bruker når der det egentlig skal være da. Vi elsker å si når. ? Her vil jeg forklare litt om forskjellen på bruken av ordene når og da.

For det første er det viktig å vite at da kan ha mange ulike betydninger på norsk. Da kan i tillegg være både adverb (som innleder helsetninger) og subjunksjon (som innleder leddsetninger). Når er enten spørreord (med verbet på plass to) eller subjunksjon (som innleder leddsetning).

En viktig huskeregel (som barn i Norge lærer på skolen) er denne:

Den dag da, hver gang når.

Denne huskeregelen forteller oss at vi skal bruke da når vi snakker om enkelthendelser (ting som skjedde én gang) og sammenhengende perioder i fortiden – og når i alle andre tilfeller.

Når man skal fortelle om noe som skjedde en gang i fortiden, brukes da:

 • Da min far kom inn i rommet, ble alle stille (enkelthendelse: faren kom inn én gang).
 • Da jeg forstod hva læreren sa, ble jeg veldig glad (enkelthendelse: jeg forstod hva læreren sa i ett spesielt øyeblikk).

Når man skal fortelle om noe som skjedde i en sammenhengende periode i fortiden, brukes da:

 • Da jeg var liten, badet jeg ofte (sammenhengende periode: jeg var liten over en lengre periode).
 • Da min mor vokste opp, hørte hun på Beatles hver dag (sammenhengende periode: min mors oppvekst).

Men her er det når:

 • Når vi badet i elven om sommeren, kom det av og til rådyr i skogen ved siden av. (Vi badet flere ganger – og derfor blir det når.)
 • Vi sang alltid når rektor hadde timer med oss. (Her er det repetisjon i leddsetningen (rektor hadde timer med elevene flere ganger) – og derfor blir det når.

Legg altså merke til at vi kan bruke når selv om det er fortid. Det er fordi «vi badet flere ganger» (og det er en repeterende handling). Det er altså ikke riktig å si at vi bruker da i fortiden og når i framtiden. (Mange tror at det er slik, men det er feil.)

Når vi skal snakke om framtiden, bruker vi når:

 • Når studiene starter til høsten, begynner et nytt liv.
 • Når du blir stor, må du ta ansvar for ditt eget liv.

Vi bruker også når når vi snakker om vaner:

 • Når jeg drar på ferie, tar jeg med meg en liten radio.
 • Når jeg spiser jordbær om sommeren, fø
 • ler jeg meg lykkelig.

(Foto: Valeriia Andersen)

Relaterte artikler

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}