Noen tanker om deg og din norskinnlæringsprosess

Når man begynner å leve i Norge, legger ganske raskt merke til at det er nødvendig og viktig å lære seg norsk. I starten tenker noen kanskje at man kan klare seg med engelsk, men de fleste endrer den oppfatningen etter kort tid. Flesteparten føler det slik at det er nødvendig å ha et grunnleggende nivå i norsk for å kunne leve et greit liv i Norge. Språket åpner så mange dører – og når man går inn gjennom disse dørene, er det nye dører som åpnes. Jo mer tid man bor i Norge, jo mer oppdager man at dette er sant.

Utlendinger som kommer til Norge lærer norsk på ulik måte og med ulik progresjon. Det finnes noen få som lærer norsk raskt og uten for store utfordringer, men det gjelder ikke så mange. De fleste opplever at det er vanskeligere enn man trodde å lære norsk. I starten føler man kanskje at man lærer veldig mye – og så tenker man: «Dette kommer til å gå fint! Nå lærer jeg masse …». Men så kommer det en ny periode hvor man begynner å oppdage hvor mye man faktisk skal lære. Man oppdager også at den norske grammatikken er krevende når man kommer opp på et litt høyere nivå. Da er det noen som får en knekk. De føler kanskje at de «aldri» kommer til å lære språket. Noen blir deprimerte og motløse. Andre vil slutte med sin innlæringsprosess når de får det slik, og noen studerer veldig lite. Man forsøker å klare seg med den norsken man har lært. Det er vanskelig å finne motivasjon for å gå videre, og ofte vet man heller ikke hvordan man skal gå videre. Om du har følt det slik, kan du vite én ting: Du er ikke alene. Tusenvis av utlendinger føler det slik.

Det finnes heldigvis en vei ut av denne måten å tenke på! Mange finner ut av dette helt selv – mens andre trenger litt hjelp for å komme ut av denne negative spiralen. Her er noen generelle råd til deg som lærer norsk:

  • Studer norsk systematisk og kontinuerlig. Les, lytt og lær litt hver dag. (Ikke studer så mye at du blir veldig lei av det norske språket. Stopp gjerne å lese mens du fortsatt synes det er spennende. Da gleder du deg til neste dag.)
  • Gå på kurs. Gå alltid på kurs. Man lærer norsk gjennom å leve i det norske samfunnet og gjennom å snakke med folk man møter. Men man lærer ikke å snakke språket riktig om man ikke går på kurs. Jo lengre man venter med å gå på kurs, jo flere feil blir automatisert i språket ditt. Start på kurs med en gang! Slutt ikke med å gå på kurs. (Som regel kan det være nok å gå på kurs 1 gang i uka – men denne ene gangen er viktig.) Nettkurs er ofte den mest fleksible løsningen. Da kan du «gå på kurs» og «treffe læreren din» når det passer for deg. ?
  • Vær nysgjerrig på det norske språket. Les skilt og reklameannonser. Se på avisoverskrifter hele tiden. Lytt til hva folk sier på bussen (he-he), og hør på naboen når naboen har tid til å prate. ? Benytt alle sjanser til å snakke norsk. Det kan være et fint mål å tenke på norsk, drømme på norsk – og leve livet ditt på norsk. (Likevel er det viktig at du beholder ditt eget språk og jobber med det. For å bli flink i norsk, er det viktig at man også er sterk i morsmålet.)
  • Tenk positivt! Snakk positivt om deg selv og din egen norskinnlæringsprosess. Se deg tilbake – og tenk gjennom alt du har lært. Tenk mer på det du har lært enn det du ikke har lært.
  • Le av språket – og av alle de rare situasjonene som oppstår knyttet til språket.
  • Respekter språket. Tenk at alle ord er viktige – ikke bare «de vanlige». Sett deg selv høye mål. Du skal ikke bare bli «litt flink» – men du skal bli kjempeflink! (Gi likevel deg selv lov til å bruke den tiden du trenger. Ikke vær utålmodig. Det tar tid å lære språket.)

Bli gjerne med på et av mine mange nettkurs. Jeg har 17 nettkurs på alle nivåer. Utvalget er stort og variert – og mulighetene er mange. Jeg har jobbet kjempehardt for å bygge opp alle disse kursene, og jeg fortsetter å jobbe hardt hver eneste dag for å gi deg mange muligheter til å lære norsk. Jeg vil at du skal bli superflink! Det er mitt mål for deg. ? Samtidig er det veldig viktig å ha det gøy – og tulle mye – på veien. Man blir flink i norsk av å le mye av det norske språket! (Det er faktisk sant.)

Hilsen

Cecilie

 

 

Relaterte artikler

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}