Julekalenderen 3. desember (A2-B1)

Vanlige ord vi bruker i julen – med forklaring og bilder

Her er noen vanlige ord vi bruker i julen. Du kan lese setninger med ordene her – og i tillegg kan du se bilder av ordene.

  1. Vi henger julekranser på inngangsdøra, og vi legger kranser på graven til våre kjære (som er døde).
  2. Adventsstaken har fire lys. Vi bruker lilla lys i adventsstaken, og vi tenner ett lys fire søndager i tiden før jul.
  3. En julestjerne kan være en stjerne med lys i som henger i vinduet. En julestjerne er også en blomst. Ofte er disse blomstene røde eller hvite. Dessverre er det mange som er allergiske for julestjernene. Derfor er man nå litt mer forsiktig med å bruke julestjernen. En julestjerne kan vi også ha på toppen av juletreet. Det finnes også en film som heter «Reisen til julestjernen». (Da er det snakk om stjernen på himmelen som også kalles «Betlehemsstjernen».
  4. En nisselue er luen til nissen, men mange av oss liker å bruke nisseluer når vi skal spise julegrøt eller når vi skal i selskap eller juleavslutninger.
  5. På julaften pleier ofte noen å kle seg ut som julenissen. Da har man med seg gaver i en sekk. En julenissedrakt er altså julenisseklær (både bukse og skjorte – eller julenissefrakk).
  6. En pakkelapp er den papirbiten man skriver «til» og «fra» på på julegavene. Noen sier også «til- og fra-lapp».
  7. Julegløgg er «julens saft». Det er en spesiell, krydret drikk vi liker å drikke i jula. Mange tar rosiner og mandler i drikken i tillegg.
  8. Man går julebukk i romjula. Romjula er perioden fra 25. desember til 31. desember. Det er barn som går julebukk. Da kler barna seg ut. De banker på dørene og synger julesanger for folk som åpner dørene. Etterpå vil barna ha julegodterier og klementiner.
  9. Juletrefest er en fest hvor man går rundt juletreet og synger julesanger. I tillegg spiser man ofte grøt. Nissen pleier å komme på nytt på disse festene. Man holder juletrefesten i januar – ofte like før man skal kaste ut juletreet. Man kaster ut juletreet «trettende dag jul» (altså tretten dager etter 24. desember).
  10. På julaften på morgenen får barna julestrømper. Den kan gjerne henge ved peisen – som om det skal være en gave fra nissen (som har kommet ned gjennom pipa / skorsteinen). Julestrømpen skal være full av godterier.
Julekrans
Adventsstake
Julestjerne (blomst)
Julestjerne til å ha i vinduet
Julestjerne til å ha i toppen av treet
Julenisselue på en katt
En person kledd ut i nissedrakt
Pakkelapp – eller “til- og fra-lapp”
Julegløgg – med mandler og rosier
To julestrømper
Juletrefest – både for eldre og unge!

Relaterte artikler

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}