Julekalenderen (B1-B2): 1. desember

Julekalenderen ble vanlig blant barn i Norge etter andre verdenskrig. En kalender har 24 pakker eller luker. En luke er noe man kan åpne, men vi skal stoppe opp ved ordet luke – og se litt på de ulike betydningene.

Substantivet luke (m/f):

En luke kan bety det samme som en lem, altså en liten «dør». Man kan lukke for eksempel en kjelleråpning eller en loftsåpning med en luke / en lem.

Dette er en loftsluke.

En luke kan også bety en åpning i en vegg. For eksempel: Du må kjøpe billetter i luken.

En luke kan også bety et mellomrom / et tomrom. Man kan parkere bilen i en luke (et sted hvor det er plass mellom to andre biler). Man sier derfor «å lukeparkere» bilen når man parkerer mellom to andre biler som står ganske tett.

Verbet å luke (v1, v2):

Verbet å luke kan bety å ta bort ugress (planter man ikke vil ha i jorda).

Vi luker bort ugress fra hagen.

Å luke ut feil betyr å få bort feil. Eks.: Du må luke ut feilene dine når du skriver referat til bergenstesten.

Et annet morsomt uttrykk er: Hallo i luken! Dette uttrykket bruker vi for å indikere at vi synes andre mennesker er litt dumme. Eksempel: Hallo i luken! Hva er det du driver med? (Det er som om vi sier: Hallo, du som sitter der inne bak en luke for deg selv. Vet du ikke hva du driver på med?)

Julekalenderen stammer for øvrig fra Tyskland. Den første trykte adventskalenderen man kjenner til, ble laget i Hamburg i 1902. Kalenderen hadde form som et ur med visere som ble skrudd fram 24 ganger. I 1903 laget en tysk bokhandler den første moderne kalenderen med luker som kunne åpnes. I Norge ble den første julekalenderen trykket i 1947. Kalenderen finnes i dag i uendelig antall varianter. Man kan kjøpe kalendre i butikkene eller lage en kalender selv. La oss stoppe litt opp ved ordet «kalender».

Substantivet kalender (m)

Substantiv som slutter på -er og som ikke er personer, kan bøyes på mange ulike måter. Jeg vil foreslå en bøyningsmodell som passer for de aller fleste substantiv (ikke personer) på -er. Her er modellen:

en kalender – kalenderen – kalendre – kalendrene

Det finnes altså ulike bøyningsmodeller for slike -er-substantiv, men denne modellen er den som passer aller best på de aller fleste substantivene i denne kategorien. Jeg anbefaler derfor denne bøyningsmodellen. Hvordan bøyer du disse ordene (hvis du følger den samme modellen)?

et helikopter

et register

et orkester

en magister

Tips om kurs: I dag, 1. desember, starter direktetimene på det store julekurset. Kurset koster 1000 kroner. Man finner videoer, oppgaver og tekster. I dag skal vi ha direktetime klokka 18.00 på kurset. Vi jobber både med julevokabular og grammatikk. Her kan du lese mer om kurset:

https://norskfordeg.no/julekurs-intensivkurs-pa-b2-niva/

PS. Du kan jobbe så lenge du vil med alle kursene du bestiller hos Cecilie.

Relaterte artikler

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}