Snakk om klær!

Kjolen er for trang / stram. Kjolen passer ikke fordi den er for liten. Den sitter for tett inntil kroppen.
Kjolen er veldig utringet. Man kan nesten se brystene til en kvinne når er kjole er utringet.
Har dere t-skjorter med v-hals? Når er t-skjorte har v-hals, er halsen formet som en V (istedenfor at halsen er rund).

Gensere eller t-skjorter kan ha v-hals.

Har dere singlet med stropper? En singlet er en t-skjorte uten ermer. Når singleten bare har tynne ”tråder” på skuldrene, er det en singlet med stropper.

Skjørtet er for vidt. Når skjørtet har mye stoff og stor ”radius”, er skjørtet vidt.
Ermene er for lange på denne jakka. En arm = en kroppsdel. Et erme = det man putter armene inn i på en genser eller på ei jakke. Hvis ermene er lange, passer de ikke til armenes lengde.
Her er det en løs knapp. På en skjorte eller en bluse er det flere knapper. Knappene kan kneppes for å lukke skjorten/blusen. Hvis knappen nesten faller av, er knappen løs.
Fungerer ikke glidelåsen på denne jakka? Den sitter helt fast i bunnen. Jeg klarer ikke å dra opp. Den er så hard å dra i. Den vil ikke gli. Med en glidelås kan man lukke et plagg hvis man ikke har knapper. Noen ganger virker ikke glidelåsen. Da sier vi at den sitter fast. Man kan dra en glidelås opp eller ned. Den kan være lett eller hard å dra i. Hvis vi kan dra glidelåsen lett, sier vi at den glir lett.
Jeg ønsker ikke et foldeskjørt. Et foldeskjørt er et spesielt skjørt hvor stoffet ligger som små ”bretter” oppå hverandre.

Jeg vil gjerne ha et knekort skjørt. / Jeg vil gjerne ha et skjørt som går til knærne. Et knekort skjørt stopper ved knærne.
Har dere ikke fotside / side skjørt? Et fotsidt skjørt dekker kroppen helt ned til føttene.

Jeg vil ikke ha et skjørt som subber i bakken. Hvis skjørtet er litt for langt, subber det i bakken = skjørtet berører bakken.
Buksene sitter klistret til kroppen. Hvis buksene er for stramme og vi ikke liker det, kan vi si at buksene sitter klistret til kroppen.
Jeg ser ut som et pølseskinn i disse buksene. Hvis man synes buksene er altfor trange, kan man si at man ser ut som eller føler seg som et pølseskinn i de buksene.
Buksene er tettsittende. Buksene er trange (men man liker det kanskje slik).
Buksene er for vide i livet. Buksene er for store rundt magen.
Livet er for stramt for meg. Buksene er for små rundt magen.
Buksene er for smale i leggen. Buksene går ikke over leggen / buksene strammer rundt leggen / buksene er for trange rundt leggen.
Jeg vil gjerne ha bukser med sleng / slengbukser. Bukser med sleng var moderne på 1970-tallet.

Har dere dongeri med stretch? Dongeri kan for eksempel være bukser av merket Levis. Hvis buksene er elastiske og litt bevegelige, har buksene stretch. (Her bruker vi altså det engelske ordet.)
Jeg vil gjerne ha noen gode, gammeldagse olabukser. Olabukser er det samme som dongeribukser.

Disse buksene har gått opp i linningen. Linning = åpningen på et plagg (for eksempel åpningen i et erme eller linningen på en bukse).
Jeg vil gjerne ha en bukse som er lav/høy i livet. Når en bukse går høyt opp på magen, er buksen høy i livet. Buksen er lav i livet når den går langt nede på magen. De engelske ordene high waist og low waist brukes også.
Jeg vil gjerne ha normal midje. Et annet ord for liv (rundt magen) er midje. En normal midje er verken lav eller høy.
Jeg vil gjerne ha en bukse som har hemper til belte. Når man skal bruke et belte, må beltet festes fast i noe slik at det ikke glir av. Det man fester et belte i kalles hemper.
Har dere snekkerbukser? En snekkerbukse er en bukse som går fra skuldrene og ned til føttene. Mange bruker snekkerbukse som arbeidsbukse, men i perioder er snekkerbuksen populær og moderne for alle.

Disse buksene er høyvanne. Disse buksene er for korte. (Noen ganger ønsker man også at buksene skal være korte; dette gjelder spesielt om sommeren eller når man er på sjøen.)
Høyvannsbukser er på moten igjen. Korte bukser / bukser som stopper litt nedenfor leggen, er moderne av og til (spesielt på sommeren).

Jeg vil gjerne ha bukser med hull i. Bukser med hull i er moderne nå. (Buksene kommer fra fabrikken med hull; det er ikke en feil på buksene.)

Foretrekker du bukser med eller uten hull?

Kanten på buksene er frynsete. Når det henger tråder ned fordi kanten ikke er sydd, henger det frynser ned.

Kanten på disse buksene er frynsete. Buksene er også høyvanne og det er bukser med sleng / slengbukser. Det er dongeribukser (eller olabukser). Disse buksene har sannsynligvis ikke stretch.

Kjolen sitter litt løst. Når kjolen sitter løst, mener man som regel at kjolen ikke passer helt fordi den er for stor.
Kjolen kjennes løs og fin. Når man sier at kjolen kjennes ”løs og fin”, mener man at kjolen er behagelig og at den ikke strammer.
Genseren kler deg godt. Genseren passer veldig godt til deg / til kroppen din.
Buksene sitter veldig fint. Buksene har riktig fasong for kroppen.
Buksene strammer kanskje litt for mye over rumpa. Buksene er kanskje litt for små rundt rumpa.
Sømmen i denne genseren har dessverre revnet. Sømmen = det stedet hvor man har sydd. Når sømmen har revnet, har det man har sydd gått opp.
Jeg synes det ser ut som om dette plagget er litt misfarget. Hvis et plagg har fått en uønsket farge, er plagget misfarget.
Denne kjolen er rålekker / dritstilig / kul / dødskul / mega / konge / helmaks / vanvittig fin. = Denne kjolen er kjempefin. ?
Den drakten framhever figuren din. En drakt består av et skjørt og en bukse + en jakke. En drakt er et komplett sett og er ofte ganske elegant. Kvinner bruker drakt og menn bruker dress. Når en drakt framhever figuren til en kvinne, får denne drakten fram det fineste ved en kvinnes kropp.
Disse buksene var nokså posete. Jeg likte dem ikke. Hvis buksene er posete, henger de for mye og de er for store / for vide. (Noen ganger ønsker man også å ha buksene slik.)
Har dere bukser med snøring i livet? Når en bukse kan knyttes i livet med et bånd (istedenfor at man bruker glidelås eller knapper), kan buksen ha snøring i livet.

 

 

 

Svar