“Hvor mange” eller “hvor mye”?

Hva er forskjellen mellom «hvor mye» og «hvor mange»? Hvorfor må vi si: «Hvor mye koster tomatene?» og «Hvor mye veier et egg?» Hvorfor kan vi ikke si: *«Hvor mange koster tomatene?» og *«Hvor mange veier et egg?»? Men hvorfor er det likevel riktig å si «Hvor mange kom på festen i går?»

Når nordmenn snakker, ligger det en informasjon i setningen som man ikke kan se gjennom uttalte ord. Når vi sier:«Hvor mye koster tomatene?», tenker vi ikke på kroner eller ører – men på en generell, ubestemt mengde penger. Når vi sier: «Hvor mye veier et egg», tenker vi også på en generell mengde (ikke gram eller kilo). For å kunne bruke «mange», må vi si: Hvor mange kroner koster tomatene per kilo? / Hvor mange gram veier et egg?

Vi må altså vite spesifikt hva man refererer til når man bruker «mange».

Når vi sier: «Hvor mange kom på festen?», går dette fint. Grunnen til at det går fint (og ikke er feil) er fordi man forstår (selv om det ikke sies) at man mener «mennesker / personer»: Hvor mange (mennesker) kom på festen?

Dette høres fint ut, for det er som om vi kan «høre» at ordet «mennesker» er med i setningen.

I setningen: «Hvor mange koster tomatene?» kan vi ikke høre ordene «kilo» eller «gram». Det blir ikke selvsagt, og derfor blir det feil.

Her er et eksempel til:

Det blir feil å si «Hvor mange spiste du?» hvis man ikke vet hva «mange» refererer til. Men hvis man står i en sammenheng hvor man for eksempel kan peke på kakestykker (eller man vet at man tenker på kakestykker), blir det riktig å si: «Hvor mange spiste du?».

Hvis det er den minste tvil om hva «mange» refererer til i «hvor mange», må vi bruke «hvor mye».

Relaterte artikler

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}